Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Αλυκής Κίτρους

H παραλία Αλυκής Κίτρους είναι μία από πιο ρυπασμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου απευθύνει ευρύ κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και καλεί δήμους, φορείς, συλλόγους και πολίτες να συνεισφέρουν σε μία μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμηθεί το «τέρας» της πλαστικής ρύπανσης στην παραλία αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ραντεβού για τον εθελοντικό καθαρισμό θα δοθεί στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, στις 10 το πρωί, και θα διαρκέσει ως τις 3 μετά το μεσημέρι. Οι φορείς και οι σύλλογοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ομαδικά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 2310 794811. Για τη συμμετοχή των εθελοντών θα υπάρξουν λεωφορεία με εκκίνηση την Κατερίνη, το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, το Δήμο Δέλτα και τη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες www.axiosdelta.gr
Στη διοργάνωση, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, συμμετέχουν ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Δέλτα, ο Δήμος Κατερίνης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, το Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου.
Στον καθαρισμό θα συμμετέχουν σύλλογοι και φορείς όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, η ΚΟΙΝΣΕΠ EcoGreece και η κοινοπραξία Φορέων Κ.Α.Λ.Ο «Τα Πάντα Re», η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, ο Σύλλογος Υψηλάντης Κατερίνης, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων συνεχώς μεγαλώνει.
Η ΚοινΣΕπ "Υποστήριξη ΚΑΛΟ" συμμετέχει στην εκδήλωση δια μέσου της Κοινοπραξίας Φορέων ΚΑΛΟ "Τα πάντα RE".



Μια δυσάρεστη πρωτιά
Εξαιτίας των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, στην παραλία Αλυκής Κίτρους ξεβράζονται απορρίμματα από όλο τον Θερμαϊκό, απορρίμματα από χερσαίες περιοχές που κατεβαίνουν με τα ποτάμια, ή ακόμη και απορρίμματα που έρχονται από νοτιότερα σημεία του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ευαίσθητου και πολύτιμου αμμοθινικού συστήματος της περιοχής, καθώς και εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης, η απορρύπανση της παραλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα απορρίμματα συσσωρεύονται εκεί επί δεκαετίες, δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα και ταυτόχρονα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Στο πρόβλημα αυτό συντελούν και οι δραστηριότητες οστρακοκαλλιέργειας και αλιείας  που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία Αλυκής Κίτρους έχει μακράν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων μεταξύ 22 παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Κροατία, όπως αυτά καταγράφηκαν το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος Act4Litter. Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος αυτού ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2018, 12.896 αντικείμενα μέσα σε 100 τ.μ.!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμμοθίνες που μεσολαβούν μεταξύ της θάλασσας και της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χερσαίας χελώνας Testudo hermanni στην Ευρώπη, καθώς και τον σπάνιο Κρίνο της Θάλασσας Pancratium maritimum.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου